Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΚΟΥΡΕΙΟ - ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤ.

ΚΟΥΡΕΙΟ - ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤ.


31ης Αυγούστου 35-37 τηλ:6979333455




  Ο Μίμης Γκουντάρας του Αντωνίου είναι γιος κουρέα και εγγονός ενός μάγκα της παλιάς εποχής πριν το 1940, του Δημήτρη Γκουντάρα ή Σγκουντούλα, όπως τον έλεγαν.
Ο Μίμης είναι γνώστης πολλών γεγονότων της Μελίβοιας, που μπορεί ο καθένας να τα μαθαίνει όταν επισκέπτεται το κουρείο του.
Αρκετά αλλά όχι πολλά έγραψα στο melivoiablog για τον αρραβώνα και τον Σκοντούλα που μου τα είπε η Ευρύκλεια Πλατσά ή Πατριώταινα. ....είπε .....
 
....................  Ν.Τ. Όπως διαβάσατε πιο πάνω τότε τα παιδιά τα αρραβώνιαζαν οι γονείς και πολλές φορές χωρίς να δέχονται τα παιδιά τους. Οι νέοι πριν παντρευτούν δεν έπρεπε να βρίσκονται ποτέ δυο τους.
   Ο Δημήτρης Γκουντάρας ή Σγκουντούλας, εργαζόταν στην Αθήνα, επέστρεψε στο χωριό, μιλούσε τα Αθηναίϊκα και ήταν ο μάγκας και ο περιζήτητος γαμπρός. Στην προξενιά ήταν ο αδερφός του Γιάννης ή Κουτσίνης και η μάνα του Μαργιουλή ή Μαρία. Η Μαργιουλή είχε περιπέτειες με έναν Τσιμπίδα αλλά αυτός πήρε άλλη, την είχαν βγάλει και ένα τραγούδι με μουσική άλλου τραγουδιού που μιλούσε για κάποιον Τριτσιμπίδα.
 (Η Μαργιουλή ήταν η μητέρα του Σγκουντούλα)
Ο αρραβώνας της Ευρύκλειας.
ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΠΛΑΤΣΑ-ΤΣΙΑΠΑΝΟΥ 17 +18 -06-05

  Εγώ τότε αρραβώνιασα και πήρα τον Σγκουντούλα (Γκουντάρας Δημήτριος), που πήρε την Χρυσή Νταλντά. Εγώ είχα εδώ το σπίτι, έβγαινε νερό άπου κατ’ στο ντάμ' λάσπες και χάλια εδώ μπροστά. Ο Σγκουντούλας ήταν σ’ ν Αθήνα υπάλληλος (ο εγγονός του Δημήτρης μου είπε ότι εργαζόταν στο σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστρί ως οικονόμος). Είχε σχέσεις και με την Κλεονίκη του Σφήνιου που πήρε τον Μιλτιάδη Μπαντάνη. Ο Γιώρ'ς ο Καλαθάς την είχε θεία την Κλεονίκη που ήταν αδερφή της μάνας του. Η Κλεονίκη πήρε το Μιλτιάδη Μπαντάνη και πήγε κάτω στου Μπαντάνη. Τελικά ο Δημητράκης δεν πήρε την Κλεονίκη και τον έβγαλαν και ένα τραγούδι:

Δημητράκημ’ σα σε χάσω
πέμι πιο βουνό θα πιάσω;
Κατ τουν Έλυμπου θα πάω;
Ή στον Κίσαβο θα σ’ εύρω;
Χαμπιλώστε εσείς βουνά
για να ‘δω την Αθήνα,
να δω το Δημητράκ’ στ’ ν Κηφισιά
που περπατάει σα χήνα.
Χαμπιλώστε, τα βουνά να βλέπω την Αθήνα (δις)
 οχ να βλέπω την Αθήνα
να ιδώ το Δημήτρη σ’ Κηφισιά
πως περπατάει σα Χήνα, οχ, πως περπατεί σα χήνα.
Δημητράκη σα σε χάσω
πες μου πιο βουνό θα πιάσω.
Κατ' τουν Έλυμπου θα πιάσω,
κατ' του Κίσαβο θα σ’ εύρου.
Η μάνα σου κι η μάνα μου
αντάμα κουβεντιάζουν,
ίσως και κάμουν καμιά δ’λειά
να μας αρραβωνιάσουν,
όχ να μας αρραβωνιάσουν.


ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ : Τι μοσχοδημητράκ'ς ήταν!!!!!!!………. ου … ου…..!!!!!!!!!!!
Θα σε πάρω κι απουλές Ευρύκλεια. Ήρθε το βραδ’ ου Κουτσιν’ς κι τα φτιάξαμε, κι ήρθει κι μι ξισκούφουσι η σμιθιρά Μαριουλή. Και τι να τουν δώσ' τουν Κουτσίν’ η μάναμ’, ήταν σιαπάν ο πατέρας μου, ο Βασίλης Νέντος, και ύστερα ήρθαν εδώ. Αυτός θελ’ να παρ’ την Κλεονίκη και τα’ χει φτιαγμένα με την Χρυσή Νταλντά.





 ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑ΄ΦΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΡΔΑ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου